Den som äger mark inom projektområdet och blir fysiskt påverkad av ett eller flera vindkraftverk, väg eller kabeldragning erbjuds att teckna ett arrendeavtal i form av ett fördelningsarrende för projektområdet. Även den som har en mindre eller ingen fysisk påverkan erbjuds andel inom projektområdet. Sammantaget fördelas en procentuell del av bruttointäkten mellan samtliga ägare till mark inom ett avstånd av 700 m från vindkraftverk, fördelade enligt en modell som bygger på grad av påverkan. En markägare som har ett taxerat bostadshus på sin fastighet kan istället välja intäktsdelning. Det går inte att teckna avtal om både fördelningsarrende och intäktsdelning.
Alla fastighetsägare inom en radie på 700 meter från ett vindkraftverk erbjuds att teckna ett fördelningsarrende och ta del av arrendeintäkten från vindparken.
Fördelningsarrende är till för att fördela intäkterna på fler markägare i närområdet så att inte endast de som får ett fysiskt vindkraftverk på sin mark få ta del av arrendeintäkt som närförmån.
Den som äger bostadshus inom ett visst avstånd från ett vindkraftverk får rätt till ersättning som motsvarar en andel av den intäkt som vindparken genererar. Intäktsdelningen erbjuds till ägaren för taxerad bostadsbyggnad oavsett vem som äger marken och betalas ut varje år under vindkraftsparkens livstid. Intäktsdelning kan erhållas för taxerade bostadsbyggnader inom ett avstånd av tio gånger närmaste vindkraftverkets totalhöjd. Enligt beräkningsmodellen är ersättningsbeloppet maximalt för bostäder inom ett avstånd av upp till 1000 m från vindkraftverk. Från 1000 meter faller sedan ersättningen ut i en fallande skala.
Den som äger en bostadsbyggnad på avstånd som motsvarar tio gånger ett vindkraftverks totalhöjd.
Ägare av bostadsbyggnader inom ett visst avstånd från ett landbaserat vindkraftverk ska ges rätt till ersättning som motsvarar en andel av den intäkt som verket genererar. Intäktsdelningen ska utgå varje år under verkets livstid.
När en vindkraftspark etableras kommer lokalsamhället att beröras på olika sätt. Vi på Renewable Sweden strävar efter att bidra till en positiv utveckling för lokalsamhället runt vindkraftparken. Medel till en nybildad Vindvärdesfond tillförs årligen från produktionsbolaget. Medel ur Vindvärdesfonden ansöks och fördelas ut årligen som bidrag till exempelvis föreningar med lokal anknytning.
En del av överskottet från vindkraftsparkens produktion avsätts i en så kallad Vindvärdesfond. Produktionsbolaget utser en lokal kommitté. Den får i uppgift att ta in ansökningar om medel från vindvärdesfonden samt besluta om utdelning.
Kommitté och kriterier redovisas öppet på projektets hemsida. På hemsidan redovisas även hur medel har använts historiskt, vad som genomförts och vilka förutsättningar det lett till.
Etablering och hantering av en vindvärdesfond måste ske på ett korrekt och opartiskt sätt. Därför konsulteras alltid juridisk expertis för stadgar och stöd vid etablering och hantering av fordon.